2
Kako možemo proceniti ko je najbolji ili ko je koliko dobar? - iConsult d.o.o. Autorski tekst
Avatar

Kako možemo proceniti ko je najbolji ili ko je koliko dobar?

Merenje učinka zaposlenih
Ivan Marković
9488 puta

 „Novak Đoković  je, po osvojenim turnirima, najbolji srpski teniser svih vremena“ - (citat sa  Wikipedije). A po čemu drugom? Za Novaka je ovo lako proceniti ili ipak nije? Uostalom Zimonjić je osvojio 11 turnira više od Đokovića. Pa zar nije onda on najbolji?

Za mene je na primer, Đoković najbolji srpski teniser zato što je osvojio 6 „Grand Slam“  turnira i spasao one dve meč lopte protiv Federera u polufinalu „US Open-a“ 2011. I to kako ih je spasao i osvojio turnir na kraju. Sigurno je to važnije od broja turnira koje je osvojio. Doduše, malo je teže merljivo.

Za mog kolegu Miloša, Đoković je naš najbolji teniser jer je osvojio više para od bilo kog drugog našeg tenisera. To je izgleda mnogo bolji parametar, jer neko može da osvoji 50 malih turnira, što i nije baš neki nacionalni uspeh. Ovako, on je 11 puta uspešniji od Janka, jer je zaradio 11 puta više para od turnirskih nagrada. I to je to.

Kad smo već kod Janka. Za koleginicu Tijanu, Đoković i nije najbolji naš teniser, jer je „Janko daleko bolji lik i mečevi su mu mnogo zanimljiviji za gledanje“. Izgleda da može da se gleda i po nečemu trećem.

Kako realno možemo proceniti ko je najbolji ili ko je koliko dobar? U poslovnom svetu, moguće je izraditi alat koji će vam omogućiti da imate tačan uvid u to koji je zaposleni realno efikasniji, koji pravi manje grešaka, kao i ko ostvaruje ciljeve. Za rezultat ovaj profesionalni alat vam omogućava da zaposleni svoj posao obavljaju efikasnije i prave manje grešaka, a njihovi nadređeni imaju manje poteškoća u rukovođenju. Kroz naše dugogodišnje iskustvo na poslovima izrade ovakvih alata pokazalo se da su oni jedan od najboljih načina za ukupno poboljšanje rada firme i za kratko vreme mogu dati rešenja za probleme sa kojima se firma suočava.

Poslovni proces u koji poslednjih godina uspešne firme najviše ulažu su alati vezani za sisteme procene znanja i uspešnosti svojih zaposlenih i njihovo povezivanje sa zaradama koje zaposleni ostvaruju. Ovi poslovni alati su „must have“ kako bi ste bili u toku poslovnih inovacija koje svaka ozbiljna firma u svetu treba da ima. Vašoj firmi treba Sistem za merenje učinka zaposlenih!