2
Šta su sistemi upravljanja zaposlenima? - iConsult d.o.o. Autorski tekst
Avatar

Šta su sistemi upravljanja zaposlenima?

Sistemi upravljanja zaposlenima
Ivan Marković
11550 puta

Ukratko, to je alat kojim firma obezbeđuje ostvarenje svojih ciljeva.

Sastoji iz više međusobno povezanih delova, koji zajedno čine jednu celinu i daju više koristi kada su povezani. Sistem upravljanja zaposlenima (SUZ) upravo obezbeđuje sistemsku povezanost tih različitih alata i procesa.Jedan od tih alata su procesi i pravila definisanja ciljeva zaposlenih. Njegov cilj je npr. da obezbedi okvir u kome zaposleni treba da rade, kao i da im pomogne da sagledaju kako njihova radna mesta služe organizaciji i zašto je njihov dobar rezultat važan za firmu.

Na definisanje ciljeva se oslanja i merenje učinka zaposlenih, koje je bitan deo sistema upravljanja. Ali on nije neophodan i upravljanje može da funkcioniše i bez njega. Merenja učinka može imati više ciljeva i to pre svega zavisi za koje namere ćemo koristiti dobijene podatke. Tako se na merenje učinka može osloniti sistem zarada, koji takođe predstavlja jedan od delova SUZ-a, ali na njega ćemo se vratiti kasnije.

Sistem praćenja kompetencija je takođe izuzetno važan i često koristi podatke koji dolaze iz merenja učinka. U tom slučaju merenje učinka treba da nam pruži podatke o razlozima zašto neko ne radi dobro svoj posao, a ne samo da postoji konstatacija o tome da ne radi. Tako mnogo bolje koristimo podatke i sam proces merenja učinka, te i počinjemo da upravljamo istim, a ne samo da ga merimo.

Sledeći podsistemi su vezani za zarade i nagrađivanje zaposlenih. Ključno je ne gledati ih kao jedan, već su pojam nagrade i zarade potpuno odvojeni i imaju drugačiju svrhu i upotrebu. Podaci koje dobijamo iz SUZ-a se vrlo efikasno koriste kao podrška nagrađivanju, a ponekad i kao osnova sistema varijabilnih i mešovitih zarada.

Sistemi koji su ovde navedeni predstavljaju samo četvrtinu od ukupnog broja koji smo koristili u različitim firmama, a koji predstavljaju deo sistema upravljanja. Zato je ključno povezati ove delove na najbolji mogući način, jer time se isti posao ne radi dva puta,  prikupljanje podataka je višestruko lakše, a samim tim i jeftinije. Kada se procesi dobro uklope, povraćaj investicije je često veći od deset puta, već tokom prvih godinu dana.

Da bi se pravilno uveo sistem upravljanja zaposlenima, moraju se uzeti u obzir ciljevi i raspoloživi resursi koje firma ima. Ono što je ipak važnije jeste održivost. Relativno je jednostavno napraviti sistem upravljanja zaposlenima. Ono što je pravi izazov i gde se stvarno pravi razlika između profesionalnog i tipski uvedenog sistema, upravo je u njegovoj održivosti kroz vreme i mogućnosti da bude prilagodljiv promenama koje se u firmi dešavaju.

Istraživanja koja su zasnovana na detaljnim analizama jasno pokazuju da su profesionalno izrađeni sistemi značajno efikasniji i često više od deset puta isplativiji od onih koji firme samostalno uvode. Ali razlozi za to nisu toliko u izradi, nego mnogo više u sposobnosti i iskustvu efikasnog povezivanja različitih podsistema. U narednom tekstu predstavićemo Vam i podatke jednog takvog istraživanja koje je sprovela Švajcarska asocijacija za napredno upravljanje performansama, a sa kojom na ovim poslovima blisko sarađujemo u proteklih desetak godina.