2
Upravljanje performansama: Sledeći veliki korak svake firme - iConsult d.o.o. Autorski tekst
Avatar

Upravljanje performansama: Sledeći veliki korak svake firme

Performance managment
Ivan Marković
14779 puta

Prikupljanje podataka i njihova obrada su samo prvi korak pri uspešnom vođenju firme. Potrebno je analizirati podatke, sagledati situaciju, predvideti šta sledi i adekvatno reagovati. Ovo je osnova sistema za upravljanje performansama.

Optimizacija poslovanja predstavlja najbolji način podizanja konkurentnosti. Sve druge metode (uštede, razvoj,….) imaju svoje mane, ali da iz postojećih resursa izvučete više je očigledno najefikasniji pristup koji možete imati. Tako bez velikih investicija možete da značajno podignete ukupnu produktivnost i unapredite svoju poziciju, a pritom će ta investicija biti desetostruko isplativa.

Sistemska unapređenja organizacije poslovanja se, po pravilu, najbolje sprovode kroz sisteme za poboljšanje i upravljanje performansama. Kroz njih, ne samo da možete da sagledate realno gde ste sada, već i da jasno razumete sa kojim mogućnostima raspolažete i vidite kako ćete ostvariti ciljeve kojima težite.

Ulaganje u dobar sistem za upravljanje performansama spada u investicije sa najvećom isplativošću koja se meri u desetinama puta, ali to naravno pod uslovom da je sistem izrađen profesionalno, pažljivo i da je prilagođen firmi u kojoj se uvodi. Izrada i uvođenje ovakvih sistema, po pravilu, traje više godina, ali se njihova korist vidi već od trenutka uvođenja, a vremenom postaje sve značajnija i ostvaruje konstantnu dobit.

Pravednija raspodela zarada, bolje upravljanje materijalnim i ljudskim resursima, efikasnije nagrađivanje, ali pre svega kvalitativno unapređenje veština koje su zaposlenima važne za efikasno obavljanje njihovog posla u mnogome pomažu da kompletna organizacija ostvaruje ciljeve koje je menadžment postavio.

Svaka firma koja želi da se razvija ili da pobedi konkurenciju, mora pravilno da upravlja svojim resursima.

Zato je sledeći veliki korak u razvoju svake firme sistematsko upravljanje performansama.